Friday, May 18, 2007

Mark Shuttleworh: Ομιλία στο EUPACO 2.

Βίντεο από την ομιλία του Mark Shuttleworth, προέδρου του ιδρύματος ubuntu, στο δεύτερο συνέδριο για τις πατέντες στην Ευρώπη ( www.eupaco.org ), που οργανώθηκε από την ESOMA - το "εμπορικό alter - ego" του FFII .

To βίντεο μπορειτε να το κατεβάσετε από εδώ

(Αν μπορεί κάποιος να μου πεί πώς να το κάνω να παίζει κατευθείαν από το μπλογκ μου θα είναι πολύ καλοδεχούμενη η συνεισφορά... ;D )

Sunday, May 13, 2007

Tο πρώτο Barcamp στο Παρίσι.

Χθες πραγματοποιήθηκε το πρώτο Barcamp στο Παρίσι.

Το Barcamp έγινε στα γραφεία της YAHOO fr, με τη στήριξη τριών μικρότερων επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι οργανώθηκε εκεί είχε καταλυτική επίδραση ... στο φαγητό, τα αναψυκτικα και τα παγωτά, που ήταν όλα δωρεάν!

Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη (δεν ξέρω ακόμα ακριβή αριθμό συμμετεχόντων... ). Πάντως ενώ η αρχική λίστα είχε 150 συμμετέχοντες, οι διοργανωτές άνοιξαν μια λίστα αναμονής με άλλα 50 άτομα, η οποία επίσης συμπληρώθηκε πολύ γρήγορα. Η συμμετοχή ήταν δωρεάν.

Μα, τι είναι αυτό το Barcamp...?

Λοιπόν. Φανταστείτε ένα κάλεσμα από κάποιον (εσάς για παράδειγμα) σε μια σελίδα (www.barcamp.org) για να βρεθούν μαζί όσοι ενδιαφέρονται να ... δουλέψουν από κοινού, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό της εργασίας τους.

Το Barcamp ξεκίνησε σαν ένα "μη-συνέδριο", που απευθυνόταν σε κόσμο που ενδιαφερόταν για το Web 2.0 και γενικά την "ψηφιακή δημιουργικότητα", και είχαν αποκλειστεί από το Foocamp (ένα συνέδριο για την τεχνολογία). Όλα αυτά κάπου κοντά στο Σαν Φραντζίσκο το 2005. Το "αρχηγείο" των οργανωτών ήταν ένα καφέ που παρείχε wifi και είχε γίνει στέκι του σχετικού κόσμου (όταν λέμε σχετικός κόσμος εννοούμε βικιπεδειάδες, μπλόγκερ, χάκερς κτλ). Μέσα σε δυο εβδομάδες 200 άτομα μαζεύτηκαν σε αυτό το πρώτο Barcamp, το οποίο έγινε ένα γεγονός για τον κόσμο του διαδικτύου.

Πίσω στο Παρίσι λοιπόν, και στα σημερινά...

Αφού πήραμε τα μπλουζάκια μας ήπιαμε τον καφέ μας, και μετά από λίγα εισαγωγικά καλωσορισματα (λίγα), συστήθήκαμε (ο καθένας με το όνομά του και τρία tags), και άρχισε ο κόσμος να συμπληρώνει θέματα για συζήτηση σε ένα πίνακα. Κάθε συζήτηση διαρκούσε μια ώρα.

Γρήγορα ο πίνακας συμπληρώθηκε γρήγορα και ο καθένας πήγε στη συζήτηση που του άρεσε στην αντίστοιχη αίθουσα (όπως στα κοινωνικά φόρουμ). Το κλίμα ήταν γενικά πολύ καλό και όλοι ήταν γενικά ευδιάθετοι και ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι βρέθηκαν σε ένα χώρο όπου μπορούσαν να γνωρίσουν κόσμο με τα ίδια περίπου ενδιαφέροντα. Τα μπλουζάκια βοηθούσαν σε μια προσέγγιση.. peer to peer...

Ενδεικτικά κάποιες από τις συζητήσεις ήταν: co-working space (σχετικά με αυτό το ρεύμα του να βρίσκονται άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα και να δουλεύουν μαζί), open data project (ένα πρότζεκτ απευθυνόμενο σε επιχειρήσεις -και δη μάνατζερ- για δωρεάν δημόσια ανώνυμη ανταλλαγή των στοιχείων των εταιριών προκειμένου να προκύψουν καλύτερες αναλύσεις και συμβουλές), εκπαίδευση, οικονομικές συναλλαγές μέσω peer to peer δικτύων, συγκεκριμένες προτάσεις για πρότζεκτ ελεύθερου λογισμικού και πολλές πολλές άλλες συζητήσεις που τώρα δεν θυμάμαι.

Ένα πρώτο σχόλιο είναι ότι μάλλον το co working Θα γίνει γρήγορα μια παράδοση στο Παρίσι. Άλλωστε υπάρχει και μια παράδοση συλλογικής δουλειάς, συλλογικής ζωής (πχ καταλήψεις σε γειτονιές, πάρτυ από κοινού οργανωμένα, δίκτυα αλληλεγγύης κτλ).

Μια επίσης ενδιαφέρουσα διάσταση είναι ότι τα διάφορα co working spaces ανά πόλη (Σαν Φραντζίσκο, Νέα Υόρκη, Παρίσι κτλ) τείνουν να ενοποιηθούν με ένα τρόπο (να αποκτήσουν κοινή βάση δεδομένων, κοινά εργαλεία -προγράμματα κτλ, κοινά πρότζεκτ). Είμαστε ακόμα στην αρχή...


Περισσότερα www.barcamp.org και http://barcamp.org/BarCampParis11 στα γαλλικά.

Βραζιλία: Τέλος στις πατέντες για τα φάρμακα για το AIDS

Στις 4 Μαϊου (2007) ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα πήρε την απόφαση να "σπάσει" την πατέντα στο φάρμακο για το AIDS της εταιρίας Merck & Co, Efavirenz. Η απόφαση ήρθε μετά από άρνηση της εταιρίας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας για έκπτωση στην τιμή του.(Η Μέρκ είναι η τρίτη σε μέγεθος φαρμακευτική εταιρία στις ΗΠΑ.)


Έτσι πλέον το φάρμακο θα παρασκευάζεται σε ανεξάρτητα από την εταιρία εργαστήρια.

"Η απόφασή μας σήμερα έχει να κάνει με αυτό το φάρμακο, αλλά μπορεί να κάνουμε το ίδιο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κρίνουμε απαραίτητο", είπε ο Λούλα. "Δεν μας νοιάζει αν είναι μια εταιρία των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βραζιλίας ή της Αργεντινής".

Είναι η πρώτη φορά που βραζιλιάνικη κυβέρνηση σπάει την προστασία των πατεντών από το 1996 που υπέγραψε την αντίστοιχη σύμβαση. Στη χώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από AIDS ανέρχεται στις 180.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 75.000 από τους οποίους χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο υπουργό υγείας, η τιμή που πλήρωνε μέχρι τώρα η βραζιλιάνικη κυβέρνηση για το φάρμακο είναι 136% υψηλότερη από την τιμή της εργαστηριακής παραγωγής του.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να είναι ο ασκός του αιόλου που θα φυσήξει και θα στείλει στο διάλο τις πατέντες στα φάρμακα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τις ζωές στον που χάνονται καθημερινά στις χώρες του τρίτου κόσμου

Σχετικά links

[1]

[2]


[3]


[4]

Friday, May 11, 2007

Parlez-vouz English?

Συλλογή υπογραφων για ενσωμάτωση ελληνικών υποτίτλων στα νέα Format DVD & Blu Ray Discs

Έλαβα και προωθώ το παρακάτω μήνυμα..


Αγαπητοί φίλοι

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, ήδη το γνωστό μας DVD βαδίζει προς την Δύση του και να νέου τύπου DVDs είναι πιά εδώ για να πάρουν τη θέση του. Οι κινηματογραφικές εταιρείες αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν τα ελληνικά στην λίστα των διατιθέμενων υποτίτλων. Με δύο λόγια, η γνωστή κίνηση που κάνατε μέχρι τώρα, πριν δείτε ένα έργο, να επιλέγετε ελληνικούς υποτίτλους πρώτα θα πάψει να υφίσταται ως δυνατότητα. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να επιλέγετε κάποια άλλη εναλλακτική γλώσσα ( π.χ. Αγγλικά, Γαλλικά κτλ. ανάλογα με το ποια ξένη γλώσσα μιλά κάποιος) προκειμένου να δείτε την αγαπημένη σας ταινία. Αυτή την περίοδο γίνεται μία προσπάθεια συλλογής υπογραφών που έχει σαν σκοπό την ενσωμάτωση ελληνικών υποτίτλων στα νέου τύπου DVD (High Definition DVDs και Blu-Ray Discs). Η μέχρι τώρα πρόθεση των εταιρειών είναι να μην περιλάβουν την γλώσσα μας στις επιλογές υποτίτλων πράγμα που σημαίνει ότι «όποιος ξέρει Αγγλικά βλέπει έργο ενώ όποιος δεν … τρώει πόρτα από την βιομηχανία του κινηματογράφου». Ας δώσουμε δύο λεπτά από τον χρόνο μας και ας κάνουμε μία βόλτα βάζοντας την υπογραφή μας κι εμείς, ειδάλως θα το δούμε κάποτε μπροστά μας. Μέχρι στιγμής εχουν μπεί 240 υπογραφές* στο site, νούμερο μάλλον χαμηλό για να πείσει, κατά συνέπεια καλό θα ήταν να βοηθήσετε κι εσείς στην προσπάθεια δημοσιοποίησης της προσπάθειας κάνοντας forward το e-mail αυτό σε όσους γνωρίζετε προκειμένου να επιταχυνθεί η συλλογή υπογραφών στο μέτρο του δυνατού.

Το Link έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και είναι το : http://www.petitiononline.com/grsubs/petition.html


* Οι υπογραφές σήμερα είναι 15235.