Thursday, November 04, 2010

Κάλεσμα του Υπ. Παιδείας για συμμετοχή στη Wikipedia

Μόλις ενημερώθηκα από τον ΕΛΛΑΚ για τη δημόσια διαβούλευση που άνοιξε το Υπουργείο Παιδείας σε σχέση με τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας.

Όπως διαβάζουμε,

Ο απώτερος στόχος είναι η Ελληνική Wikipedia να φτάσει σε ένα ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο που να επιτρέπει τη χρήση της, ως εργαλείο αναφοράς, από την σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Σήμερα η Ελληνική Wikipedia έχει περίπου 56.000 λήμματα, 650 ενεργούς χρήστες και 18 διαχειριστές. Ως στόχος της παρούσας πρόσκλησης προσδιορίζονται τα 120.000 λήμματα, καθώς και η συνδρομή στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής κοινότητας Wikipedia ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη και σε βάθος χρόνου ανάπτυξη της εγκυκλοπαίδειας.
Παράλληλα, φαίνεται ότι η αρχική (επί 2008) άποψη της νύν Υπ. Παιδείας σε σχέση με την ενισχυτική διδασκαλία, ότι δηλαδή πρεπει:
 Να υποστηριχτεί η ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία, να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα των φροντιστηρίων. Από το Γενάρη να πούμε, ότι είναι προτεραιότητα η ενισχυτική διδασκαλία με υψηλού επιπέδου καθηγητές, με αξιολόγησή τους για το έργο που παράγουν,  με σοβαρή και αξιοπρεπή αμοιβή για ενισχυτική διδασκαλία.
έχει μετατοπιστεί στην απόφαση - απ'ότι λέγεται - ότι
 Δεν θα λειτουργήσει τους θεσμούς αντισταθμιστικής εκπαίδευσης δηλ. την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία.
Στην Καθημερινή ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου δήλωνε για το πρότζεκτ ενός «ψηφιακού φροντιστηρίου»:

«Στοιχίζει 100 φορές λιγότερο από τα κρατικά φροντιστήρια (ενισχυτική διδασκαλία). Ενα παιδί σε κάποιο νησί θα μπορεί να παρακολουθήσει ξανά τη διδασκαλία ενός κεφαλαίου και να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει μέσω του μηχανισμού help - desk», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Κατά συνέπεια το ερώτημα της Βικιπαιδείας αλλάζει φυσιογνωμία. Από ένα πρότζεκτ επί της ουσίας αλληλεγγύης και ελεύθερης ανταλλαγής γνώσης παίρνει ένα χαρακτήρα υποκατάστασης του εκπαιδευτικού συστήματος.

Είναι εφικτό; Δεν έχω συμμετάσχει ενεργά στην κοινότητα της Βικιπαίδειας για να έχω μια εικόνα από πρώτο χέρι (πέρα από περιστασιακές τροποποιήσεις). Νομίζω όμως ότι κάτι πάει στραβά.

Όλοι όσοι έχουμε σπουδάσει κάπου θυμόμαστε ένα καθηγητή (τουλάχιστον) που έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευσή μας. Είναι αλήθεια ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πλέον δεν (μπορεί να ισχυρίζεται ότι) έχει το μονοπώλιο στη δημιουργία και τη διάδοση της γνώσης. Αλλά να μην τρελαθούμε κιόλας.

Κάπου διάβαζα για τις συνέπειες που είχε η πίεση προς τη Wikipedia για "ποιότητα". Η μανία κάποιων να έχουν "εγγυημένα αποτελέσματα" από ένα εθελοντικό εγχείρημα οδήγησε στην εισαγωγή περισσοτέρων εμποδίων ("ασφαλιστικών δικλείδων") σε κάποιες κοινότητες. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη μείωση των συμμετοχών. Ένα μεγάλο μέρος των συνεισφορών γίνονται από κόσμο σαν κι εμένα, που θα διορθώσει μια λεπτομέρεια σε ένα άρθρο που τυχαίνει να τη γνωρίζει (βλ.  Τhe wealth of networks).

Αν οι νέεοι/ες και οι εργαζόμενοι είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχολουθούν με αυτά που τους αρέσουν, πιστεύω τα κοινά εγχειρήματα (Βικιπαίδεια, ελεύθερο λογισμικό, ... ) θα πήγαιναν κι αυτά πολύ καλύτερα.