Friday, June 21, 2013

ERT DIY? Why not?

Σε συνέχει του προηγούμενου μου ποστ, σκέφτηκα το απλό: αν μπορούσαν στη δεκαετία του '20 να εκπέμπουν και να λαμβάνουν σήμα ραδιοφώνου ερασιτέχνες με πολύ φτηνά υλικά, γιατί να μην μπορούμε σήμερα να αναμεταδόσουμε το σήμα της ΕΡΤ από τα σπίτια στους γείτονές μας;

It turns out ότι μάλλον γίνεται.

Εδώ έχει οδηγίες για το πως να φτιάξετε ένα αναλογικό αναμεταδότη τηλεόρασης στο σπίτι σας. Θεωρητικά, άπαξ και τον φτιάξετε, θα μπορείτε να κάνετε input του σήματος της ΕΡΤ από τον υπολογιστή σας.

Προφανώς είναι απλά ένα κόνσεπτ, κι ο διάβολος κρύβετε πολλές φορές στις λεπτομέρειες.

Αν πάντως κάποιος το δοκιμάσει, θα'θελα να ξέρω αν δουλεύει ;-)

Monday, June 17, 2013

Ertops : hacking για τη δημόσια τηλεόραση

Όταν είδα την παρακάτω αφίσα, από τους hackers http://ertops.com/ που φτιάχνουν εφαρμογή για την παρακολούθηση της ΕΡΤ από android, σκέφτηκα τις απαρχές του ραδιοφώνου - που οδήγησε μετά στην τηλεόραση.

Η βασική χρήση του ραδιοφώνου στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν ο .. τηλέγραφος. Ο ραδιοτηλέγραφος ή ασύρματος τηλέγραφος λοιπόν ήταν πολύ πιο φτηνός και αποτελεσματικός από τον ενσύρματο, και γρήγορα απεδείχθει ανταγωνιστικός. Ο Α'ΠΠ κρίθηκε, μεταξύ άλλων, από τη χρήση αυτού του μέσου.

Μετά τον πόλεμο, μια άλλη χρήση, που είχε ήδη διαφανεί πριν, άρχισε να εξαπλώνεται. Οι "πειρατές", όπως τους αποκάλεσαν αργότερα, ή ερασιτέχνες, όπως θα τους λέγαμε, χρησιμοποιούσαν το ραδιόφωνο για να επικοινωνούν: εξέπεμπαν και λάμβαναν δίχως να διαχωρίζουν τις δυο αυτές λειτουργίες, φτιάχνοντας ένα δίκτυο "φίλων". Ειδικά στην περιοχή που πολύ αργότερα θα ονομαζόταν Silicon Valley, καθώς ήταν ναυτικοί (βλέπε Moby Dick), το ραδιόφωνο αναπτύχθηκε ως μέσο να επικοινωνούν οι ναύτες με τους συγγενείς τους.


Τελικά, όταν οι μάνατζερ της RCA έκαναν τον απολογισμό από τις πωλήσης ραδιοφωνικούς δέκτων, που είχε γίνει περισσότερο ως side product, έμειναν άφωνοι όταν συνειδητοποίησαν ότι τα κέρδη τους ήταν πολλαπλάσια από εκείνα του ραδιοτηλέγραφου. Στα επόμενα χρόνια, ο ραδιοτηλέγραφος θα άφηνε τη θέση του στο ραδιόφωνο, όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Κάπου εκεί, ανακαλύφθηκε ότι τα ραδιοκύματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση εικόνας...



Σήμερα λοιπόν, αυτή η αμφισβήτηση της ραδιοτηλεόρασης μπορεί και να αποβεί σε καλό. Ένας συνδιασμός της απίστευτης εμπειρίας των τεχνικών της ΕΡΤ με την πλούσια γνώση που βρίσκεται στην ελληνική κοινότητα των developers θα μπορούσε ίσως να παράξει πολύ πολύ ενδιαφέροντα πράγματα... Σίγουρα, δεν εννοώ ότι κανείς οφείλει να παραδεχτεί το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αλλά λέω ότι πλέον ανοίγει ένας νέος κύκλος επαναπροσδιορισμού της δημόσιας τηλεόρασης που μπορεί να πάρει πάμπολλες μορφές, κάποιες από τις οποίες είναι ελπιδοφόρες.

ΥΓ1. Η σύμπραξη καθ'αυτή με τους τεχνικούς της ΕΡΤ δεν είναι στο πρόγραμμα, αλλά - έχοντας ακούσει πρόσφατα συνεντεύξεις τους - θα ήταν σίγουρα μια εμπειρία να μπορέσει να "χακάρει" κανείς μαζί τους.

ΥΓ2. Προσωπικά είμαι αρκετά χιλιόμετρα μακριά, οπότε δε θα μπορέσω να είμαι παρόν.. :Ρ

Thursday, June 13, 2013

Ενάντια στο μαύρο...

Ενάντια στο μαύρο, που μας απειλεί, θέτω κι εγώ το μπλογκ μου στην υπηρεσία της αναμετάδοσης του ελεύθερου προγράμματος.



Update (20/8/2013): Σήμερα η EBU σταμάτησε την αναμετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ, απ'όπου... έπαιρνα κι εγώ σήμα. Με ανακοίνωσή της, η EBU αναφέρει ότι πάνω από 2.5 εκατομμύρια επισκέπτες παρακολούθησαν την ΕΡΤ αυτούς τους δυο μήνες μέσα από την ηλεκτρονική της συχνότητα.

Ωστόσο, το πρόγραμμα της ΕΡΤ συνεχίζει να εκπέμπει. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στη δ/νση http://www.ertopen.com