Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το άρθρο μου "Monuments of cyberspace, designing the Internet beyond the network framework" στο περιοδικό First Monday, ένα από τα πρώτα επιστημονικά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης.
Το άρθρο πραγματεύεται τα κενά κατανόησης που υπάρχουν τόσο στη θεωρία των (κοινωνικών αλλά όχι μόνο) δικτύων τόσο και στη θεωρία των κοινοτήτων. Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τη συζήτηση για τις διανεμημένες αρχιτεκτονικές δικτύων καθώς και τις προσεγγίσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αναδεικνύω την ιδιαιτερότητα του διαδικτύου και του παγκόσμιου ιστού: τα δεδομένα δημιουργούνται online (στον αέρα;).
Έτσι, οι διάφοροι ιστότοποι δεν είναι απλώς κανάλια μεταβίβασης πληροφορίας ούτε είναι όμως κοινότητες που ασχολούνται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.
Πρόκειται για "χώρους οικειότητας" στους οποίους νέες σχέσεις και νέες γνώσεις μπορούν να αναπτυχθούν.
Ωστόσο, αυτές οι γνώσεις και οι σχέσεις δεν μπορούν "αυτόματα" να αποσυνδεθούν από το πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν, δηλ. τον συγκεκριμένο κυβερνοχώρο. Ο επισκέπτης αυτών των χώρων οφείλει να αποκωδικοποιήσει, να αποκαταστήσει το πλαίσιο της συζήτησης, της οποίας το "μνημείο" επισκέπτεται. Έτσι, η συγκρότηση της γνώσης και των σχέσεων επικοδομείται ως μνημείο, ενώ η αποκατάστασή της από τρίτους προϋποθέτει τη συγκρότησή τους εκ νέου ως ντοκουμέντο, έγγραφο ή τεκμήριο.
Καλή ανάγνωση...
Tuesday, December 27, 2016
Subscribe to:
Posts (Atom)