Sunday, May 13, 2007

Βραζιλία: Τέλος στις πατέντες για τα φάρμακα για το AIDS

Στις 4 Μαϊου (2007) ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα πήρε την απόφαση να "σπάσει" την πατέντα στο φάρμακο για το AIDS της εταιρίας Merck & Co, Efavirenz. Η απόφαση ήρθε μετά από άρνηση της εταιρίας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας για έκπτωση στην τιμή του.(Η Μέρκ είναι η τρίτη σε μέγεθος φαρμακευτική εταιρία στις ΗΠΑ.)


Έτσι πλέον το φάρμακο θα παρασκευάζεται σε ανεξάρτητα από την εταιρία εργαστήρια.

"Η απόφασή μας σήμερα έχει να κάνει με αυτό το φάρμακο, αλλά μπορεί να κάνουμε το ίδιο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το κρίνουμε απαραίτητο", είπε ο Λούλα. "Δεν μας νοιάζει αν είναι μια εταιρία των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βραζιλίας ή της Αργεντινής".

Είναι η πρώτη φορά που βραζιλιάνικη κυβέρνηση σπάει την προστασία των πατεντών από το 1996 που υπέγραψε την αντίστοιχη σύμβαση. Στη χώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από AIDS ανέρχεται στις 180.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 75.000 από τους οποίους χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο υπουργό υγείας, η τιμή που πλήρωνε μέχρι τώρα η βραζιλιάνικη κυβέρνηση για το φάρμακο είναι 136% υψηλότερη από την τιμή της εργαστηριακής παραγωγής του.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να είναι ο ασκός του αιόλου που θα φυσήξει και θα στείλει στο διάλο τις πατέντες στα φάρμακα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τις ζωές στον που χάνονται καθημερινά στις χώρες του τρίτου κόσμου

Σχετικά links

[1]

[2]


[3]


[4]

No comments: