Tuesday, July 24, 2007

RIAA: Στόχος τώρα οι φοιτητές

Η RIAA (Recording Industry Association of Americas) ξαναχυπάει. Αυτή τη φορά βάζει στο στόχαστρο 23 κολλέγια των ΗΠΑ. Για λογαριασμό των 4 μεγαλύτερων εταιριών αγοροπωλησίας του μουσικού πολιτισμού [EMI (Βρετανία), Vivendi Universal (Γαλλία), Sony BMG (Ιαπωνία) and Warner Music (ΗΠΑ)], ζητάνε περίπου 3.000 δολλάρια από κάθε φοιτητή για να μην ... ξεκινήσουν να τον κυνηγάνε.

Επί της ουσίας εγκαλούνται οι φοιτητές να παρουσιαστούν ενώπιον των δικηγόρων των μεγαλοεταιριών για να συζητήσουν κατά πόσο έχουν παραβιάσει την "πνευματική τους ιδιοκτησία" και από εκεί και πέρα αν χρειάζεται να πάνε στα δικαστήρια ή αν μπορούν να την βγάλλουν καθαρή με ένα σεβαστό ποσό (η νομική διαδικασία αυτή λέγεται subpoena ).

Όπως σχολιάζει το slashdot η RIAA απέφυγε να βάλλει στο στόχαστρό της το Χάρβαρντ, καθώς ο εκεί καθηγητής νομικής Charles Nesson έχει προτρέψει το πανεπιστήμιο να απαντήσει στις διώξεις που ασκούν οι εταιρίες στα κολλέγια και να προστατέψει τους φοιτητές του.

Όπως αναφέρει το www.p2pnet.net η μακρά λίστα των κολλεγίων που βρίσκονται στο στόχαστρο της... "μουσικής" είναι η ακόλουθη:

State University of New York at Morrisville, Georgia Institute of Technology, Pennsylvania State University, University of Central Arkansas, University of Delaware, Northern Michigan University, Rensselaer Polytechnic Institute, George Washington University, Ohio State University, New Mexico State University, Eckerd College, University of Minnesota, California State University - Monterey Bay, University of Kansas, University of Missouri - Rolla, University of San Francisco, Case Western Reserve University, Northern Arizona University, San Francisco State University, University of Tulsa, Franklin and Marshall College, Western Kentucky University, and Santa Clara University.

Η τρομοκρατία λοιπόν συνεχίζεται. Πολλοί είναι όμως αυτοί που πιστεύουν ότι η αν μη τι άλλο επίμονη εκστρατεία των πολυεθνικών της μουσικής δεν μπορεί να σταματήσει την ίδια την διάδοση της μουσικής - και της τέχνης γενικότερα - μέσω του ίντερνετ.

2 comments:

Μόσχος Λαγκουβάρδος said...

Τι είναι πνευματικό; Το πνεύμα δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε στο πνεύμα.Πώς μπορεί να απομονώσει κανείς την πνευματικότητα και να την κάνει κατοχή;Πώς μπορεί κανείς να δεσμεύσει τον αέρα ή τον έναστρο ουρανό; Το πνεύμα υπάρχει πάντα σε σχέση με τους άλλους είναι η ίδια η σχέση. Ποιος μπορεί να κάνει τη σχέση εμπόρευμα;

paris said...

Γεια σου Μαρία-Κλεοπάτρα.Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιό σου.

Στην πράξη όμως υπάρχει η "πνευματική ιδιοκτησία" εδώ και πάνω από δυο αιώνες. Επι πλέον η σχέση εργαζόμενου - εργοδότη δεν είναι μια σχέση που αγοράζεται και πουλιέται;