Πρόσφατα είχα διαβάσει μια έκθεση (έκθεση McKinsey) που γραφόταν με αφορμή τη σύνοδο των G8 και την κουβέντα τους σε σχέση με το διαδίκτυο. Η έκθεση είχε ως σκοπό την ανάδειξη των ευκαιριών για τις επιχειρήσεις στο διαδίκτυο. Με την ανάλυση διαφωνώ σε πάρα πολλά σημεία. Ωστόσο, μεταξύ των δεδομένων που παρουσίαζε η έκθεση, είχε και μια λίστα με τις 250 καλύτερες εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο. Από την Ελλάδα είχε μόνο μία: τον ΟΤΕ. Αυτή η καταχώρηση ήταν και η μοναδική αναφορά στην Ελλάδα σε ένα κείμενο 70 σελίδων.
Όσους αρέσκονται στην αποθέωση της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", του "επιχειρηματικού δαιμονίου των Ελλήνων" κτλ, ίσως ο γεγονός ότι καμία από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας δε φιγούραρε σε αυτή τη λίστα θα πρέπει να τους προβληματίζει τουλάχιστον. Από την άλλη, όσοι έχουν πάρει χαμπάρι από την έννοια των κοινών, θα ξέρουν πόση αξία έχει συσωρευτεί εδώ και δεκαετίες ολόκληρες στην υποδομή του ΟΤΕ. Αυτή η υποδομή, καθώς και το γεγονός ότι ο ΟΤΕ φτάνει σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα δεν είναι απλά ένα "σταθερό κεφάλαια", αλλά εμπεριέχει και μια απίστευτη δυναμική επέκτασης των υπηρεσιών, μέρος της οποίας έχει πραγματοποιηθεί μέσα από τη διάδοση του διαδικτύου.
Προφανώς πρόκειται για το καλύτερο φιλέτο που έχει να προσφέρει η Ελλάδα στους δανειστές της, και μαζί με αυτό τις δυνατότητες επέκτασης των υπηρεσιών, προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση της.
Θεωρώ ότι όχι μόνο απλά θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον ΟΤΕ σαν δημόσιο οργανισμό, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ακριβώς, αυτοί οι οργανισμοί (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λιμάνια...) θα πρέπει να θεωρούνται δημόσιοι και όχι κρατικοί. Τουτέστιν, το πως διοικούνται και πως εξελίσσονται, το πως βελτιώνουν τις υπηρεσίες και τις υποδομές τους και παρέχουν ευκαιρίες για καινοτομία εντός και εκτός του οργανισμού, θα πρέπει να είναι αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και όχι κρατικών αποφάσεων. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι αποφάσεις γίνονται εν κρυπτώ και αφορούν ένα στυγνό ξεπούλημα, στα πλαίσια των φιλικών δεσμών τύπου Siemens ή ΔΝΤ.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment