Sunday, June 22, 2014

Ανοίγοντας τη θύρα 21

Το προβλεπόμενο γήπεδο της ΑΕΚ δεν θα είναι απλά γήπεδο. Θα έχει και Mall, σε βάρος του Άλσους της Ν. Φιλαδέλφιας. Το δεύτερο αυτό ζήτημα έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις των (ΑΕΚτζήδων) κατοίκων οι οποίοι μάλιστα δέχτηκαν και επιθέσεις από φανατικούς οπαδούς της ομάδας.

Πέρα από το οπαδικό του θέματος, αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι η εικόνα που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ελλάδα και στο μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάπτυξη.

Πριν από αρκετά χρόνια, είχα επισκευτεί τη Βραζιλία. Ήταν κάτι που πάντα ήθελα να κάνω και ήμουν αρκετά τυχερός για να μείνω ένα μήνα στη χώρα και να επισκεφτώ διάφορες πόλεις χωρίς να μείνω ούτε μια μέρα σε ξενοδοχείο! Φίλοι που είχα γνωρίσει και φίλοι που γνώρισα εκεί με φιλοξένησαν καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού μου...

Ενα από αυτά που μου έκαναν εντύπωση ήταν η νοοτροπία της τότε ανερχόμενης μεσαίας τάξης, στην οποία ανήκαν και οι περισσότεροι από τους φίλους μου.
- "Θα σε πάμε κάπου πολύ όμορφα", μου έλεγαν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω την απογοήτευσή μου που το "πολύ όμορφα" ήταν συχνά ένα Mall. Αποστειρωμένο με γυαλισμένα πατώματα, ταξικά "καθαρή" μεσαία τάξη και με εστιατόρια τύπου McDonalds στο πιο σοφιστικέ, αυτά τα μέρη θα μπορούσαν να είναι σε οποιαδήποτε πόλη της Αμερικής. Τίποτα από τη μαγεία της Βραζιλίας δεν επιβίωνε εκεί μέσα.

Έξω από τα Mall, το χάος: χαμόσπιτα, χαμομάγαζα, κυκλοφοριακός πανζουρλισμός...

Ευτυχώς, δεν ήταν τα μόνα μέρη που με πήγαν οι φίλοι μου. Πολλά μαγαζιά σε πλατείες θύμιζαν αρκετά την Ελλάδα, με παρέες να συναντιούνται, με φιλίες.

Στη ίδια την Αμερική, πολλά από τα Mall του παρελθόντως έχουν εγκαταληφθεί.

Ο σημερινός καταναλωτισμός δεν έχει πολλά κοινά γνωρίσματα με το μαζικό καταναλωτισμό της δεκαετίας του 70: ότι αγοράζουμε, ότι χρησιμοποιούμε σήμερα θέλουμε να είναι όλο και περισσότερο προσωπικό, ιδιαίτερο.

Ο διάσημος Αμερικάνος διανοούμενος Richard Florida, περιγράφοντας τις πόλεις που σήμερα βρίσκονται σε ανάπτυξη στις ΗΠΑ μιλάει για ένα τελείος διαφορετικό μοντέλο: πρόκειται για πόλεις που μπορείς να περπατήσεις και να έχεις ότι χρειάζεσαι σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια. Μικρά καφέ, μικρά καταστήματα... ανθρώπινες πόλεις, όπως τις είχαμε συνηθίσει στην Ευρώπη!

Το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφια θα είναι χωρίς αμφιβολία ένα έργο που θα σημαδέψει την ταυτότητα της πόλης. Ωστόσο, για άλλη μια φορά φαίνεται ότι θα γίνει αυτό που μου είχε πεί ένας Γάλλος καθηγητής που επισκέπτεται την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, σχολιάζοντας την τουριστική ανάπτυξη: λίγοι τα πέρνουν όλα...

Το νέο γήπεδο θα είναι ένα "μπούνκερ" ενάντια στην πόλη, αντί να είναι η αφορμή για τον επανασχεδιασμό της μαζί με τους κατοίκους, στη βάση μιας πιο ανθρώπινης, δημοκρατικής και οικολογικής προσέγγισης, από την οποία θα είχαν να κερδίσουν όλοι.

No comments: