Sunday, May 23, 2010

O RMS στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα είναι στις 28 Μάη ο Richard Stallman. Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών και οργανώνεται από το Δικτύο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση και την οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Αντιεξουσιαστικού Φεστιβάλ της Εφημερίδας Βαβυλωνία. Η πρόσκληση ακολουθεί παρακάτω.

Επί της ευκαιρίας, να προτείνω κάποια αναγνώσματα, σε περίπτωση που δεν τα έχετε διαβάσει:

- Free Software - Free Society Εξαιρετική συλλογή από άρθρα του Stallman για... όλους και για όλα. Τεχνολογία, ελεύθερο λογισμικό, αλληλεγγύη.
- Hackers: The Heroes of the computer revolution. Πριν το ελεύθερο λογισμικό, ήταν οι Χάκερ. Παιδιά τόσο του αντιπολεμικού κινήματος στις ΗΠΑ, όσο και των καλύτερων πανεπιστημίων... Θα βρείτε για την ηθική και την ιστορία των χάκερς.
- Fire in the Valley. Όταν οι πρώτοι κομπιουτεράδες έκαναν πάρτυ γυμνοί. (εντάξει, δεν γράφει μόνο για τα πάρτυ, αλλά λέμε τώρα).

Ωστόσο, αυτά που σας προτείνω είναι λίγο... παλιατζούρες. Είναι ενδιαφέροντα για όσους θέλουν να μάθουν το background αλλά θεωρώ ότι - δεδομένης της κρίσης - δεν μας απαλλάσουν από το .. καθήκον να είμαστε ευρηματικοί και να περάσουμε στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής.

Καλή συζήτηση λοιπόν.

===


Στην Αθήνα θα βρεθεί μετά από πρόσκληση του Δικτύου για την Ψηφιακή Απελευθέρωση και της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Αντιεξουσιαστικού Φεστιβάλ της Εφημερίδας Βαβυλωνία (BFEST 2010) ο Richard M. Stallman, ο γνωστότερος υπέρμαχος του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού, για να δώσει ομιλία με θέμα “Η Πνευματική Ιδιοκτησία κατά της Κοινότητας”. Η ομιλία θα δοθεί στις 28 Μαΐου 2010 (ώρα 18:00 – 21:00) στον φιλόξενο χώρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στα πλαίσια των εκδηλώσεων του BFEST.

Ο Richard M. Stallman (RMS) είναι αμερικανός προγραμματιστής και ακτιβιστής, διάσημος για τη δράση του σχετικά τις ψηφιακές ελευθερίες. Ήταν αυτός που τον Σεπτέμβρη του 1983 ξεκίνησε το εγχείρημα του λειτουργικού συστήματος GNU, επινοώντας την έννοια του copyleft, και που τον Οκτώβρη του 1985 ίδρυσε το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation), δίνοντας το έναυσμα για τη γέννηση του παγκόσμιου κινήματος του ελεύθερου λογισμικού. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ως σήμερα ο RMS συνεχίζει ακούραστα τη δημόσια δράση του για την υποστήριξη του κινήματος και για την υπεράσπιση των ψηφιακών ελευθεριών.

Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού αριθμεί σήμερα δεκάδες εκατομμύρια προγραμματιστές και χρήστες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι συνδράμουν συλλογικά στην ανάπτυξή του. Τα ελεύθερα προγράμματα γνωρίζουν πλέον ευρεία χρήση σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, τείνοντας να εκτοπίζουν λόγω της ανώτερης φιλοσοφίας και ποιότητάς τους τα αντίστοιχα “κλειστά” και ιδιωτικής ιδιοκτησίας προγράμματα. Η πιο σημαντική όμως συμβολή του κινήματος αυτού είναι η επιτυχημένη εφαρμογή στην πράξη ενός εναλλακτικού μοντέλου παραγωγής γνώσης, βασισμένου στις αξίες της ελεύθερης συνεργασίας και της αλληλεγγύης, το οποίο υπηρετεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο το κοινωνικό συμφέρον από τα αντίστοιχα μοντέλα, που σήμερα κυριαρχούν.

Στη σύγχρονη εποχή που το φαινόμενο της κοινωνίας της πληροφορίας αλλάζει τα δεδομένα και τους τρόπους που πληροφορούμαστε, σκεπτόμαστε, επικοινωνούμε και δημιουργούμε, η ηθική και πολιτική φιλοσοφία του RMS είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σας καλούμε όλους καλούμε όλους στην ομιλία του Richard M. Stallman :

Θέμα: “Η Πνευματική Ιδιοκτησία κατά της Κοινότητας”, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010 ώρα 18:00 – 21:00 BFEST, Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ της Εφημερίδας Βαβυλωνία

Την ίδια μέρα στις 17.00 θα προηγηθεί workshop του Δικτύου για την Ψηφιακή Απελευθέρωση με θέμα: “Ιδιωτικά Δικαιώματα ή Ελεύθερη Πρόσβαση στη Γνώση;

http://dln.gr/

No comments: