Ημερίδα με τη συμμετοχή της Γαλλίδας επιστημολόγου Anne-Françoise Schmid
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, τη Δευτέρα, 13 Ιούνη στις 18:00.
Τα όρια μεταξύ τέχνης, τεχνολογίας και επιστήμης θολώνουν σήμερα, αφού η σύλληψη, η χρήση ή απλά η θέα των νέων αντικειμένων καθιστούν αδύνατη μια τακτοποιημένη ταξινόμησή τους στα πλαίσια ενός και μόνου τομέα. Η επίσκεψη της Anne-Françoise Schmid στην Αθήνα είναι η αφορμή να ανοίξουμε και να κουβεντιάσουμε το σύγχρονο αυτό κουτί της Πανδώρας.
H Anne-Françoise Schmid είναι επιστημολόγος, φιλόσοφος μεταξύ των επιστημόνων, και, πιο πρόσφατα, φιλόσοφος μεταξύ των καλλιτεχνών. Ειδικός του Poincaré, δίδαξε φιλοσοφία και επιστημολογία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Παρίσι) και μαθηματική λογική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το έργο της, δεδομένης της εμπειρίας που η ίδια είχε σε επιστημονικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα, αναφέρεται στην επίλυση του προβλήματος του αποκλεισμού των αναδυόμενων επιστημονικών μεθόδων από τις επιστήμες και του αποκλεισμού των φιλοσοφιών, εν ονόματι της ανωτερότητας μιας εξ’ αυτών. Έχει αναπτύξει την “Γενική Επιστημολογία”, θεωρία που επιτρέπει την δημοκρατική συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων.
Σκοπός της ημερίδας είναι να ανοίξει τη συζήτηση γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις στην Τέχνη, τις Επιστήμες, την Τεχνολογία. Από τα μαθηματικά μέχρι την κοινωνιολογικά ή την πολιτική οικονομία, οι επιστήμονες σήμερα θέτουν ξανά υπό αμφισβήτηση τη φιλοδοξία μιας “σύνθεσης” των επιστημονικών τομέων. Δεν είναι μόνο ότι τα αντικείμενα δεν προσφέρονται για πρότυπους ορισμούς, αλλά και ότι οι σύγχρονες επιστήμες μαρτυρούν πως η σύγκλιση των προοπτικών των διαφορετικών επιστημονικών τομέων, δε διασφαλίζει ενοποιημένο θεωρητικό πλαίσιο, παρά μονάχα ειδικές και πολλαπλές πορείες. Παράλληλα, τα αντικείμενα της σύγχρονης τέχνης προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ορισμούς, τα όρια, ενσωματώνοντας τις σκέψεις και τις προβολές των θεατών.
Την ομιλία της Anne-Françoise Schmid θα πλαισιώνουν τρεις παρουσιάσεις, που συντονίζει ο Γιώργος Βελεγράκης,ερευνητής Πολιτικής Οικολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ο Λευτέρης Κοσμάς, θα μιλήσει για την εμπειρία του https://www.hackerspace.gr/, ενός χώρου ανοιχτής καινοτομίας, στον οποίο λαμβάνει χώρα η τελική κατασκευή του πρώτου δορυφόρου ανοιχτού κώδικα. Η Αγγελική Πούλου, υποψήφια διδάκτωρ στη Σορβόνη, θα μιλήσει για την Τέχνη στην ψηφιακή εποχή, μέσα από την εμπειρία της στα πολυμεσικά έργα τέχνης. Ο Πάρις Χρυσός, καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας στο Ανώτατο Ινστιτούτο Εμπορίου Παρισιού, θα παρουσιάσει την προσέγγισή του για τις αναδυόμενες τεχνολογίες που λαμβάνει υπόψιν την προσωπικότητα των εφευρετών αλλά και τις βιομηχανικές προκλήσεις.
Website: www.kainotopia.gr
Επικοινωνία: info μετά βάζουμε ένα παπάκι και kainotopia.gr
Facebook Event : https://www.facebook.com/Facebook Community : https://www.facebook.com/
No comments:
Post a Comment